Online недеља 2017. у Витојевцима

Још једна прилика да се, уз интензивнији рад на рачунару, поразговара о популарним друштвеним мрежама и безбедности на НЕТ-у.

Let's play classify surfaces

 Током марта месеца у нашој школи су реализоване активности у оквиру међународног пројекта Let's play classify surfaces који организује Математички факултет Универзитета у Алмерији из Шпаније. Са њима смо пре две године сарађивали на пројекту Тепих Сјерпинског у којем су учествовале бројне школе и организације широм света.

Ученици седмог разреда су са наставницом Јованом Радаковћ на часу домаћинства направили домаћи пластелин који су касније ученици шестог разреда користили да праве разне облике. Идеје смо проналазили на званичном сајту овог пројекта https://sites.google.com/a/ual.es/surfaces/. Од правог пластелина и чачкалица прављели су моделе геометријски тела, а од папира су најпре исецане мреже Платонових тела а затим смо их склапали. Од организатора овог пројекта смо добили и материјал који садржи правилне многоуглове израђене од тканине и са чичак траком тако да смо уклапајући их правили разне првилне и неправилне облике. У овим активностима су учестовали ученици шестог разреда као и уеници нижих одељења из Витојеваца са учитељицама Бранком Антић, Мирјаном Пилер и Драгицом Живковић. Ученици су се добро забавили и научили понешто ново а како је то изгледало можете погледати у галерији слика. Координатор овог пројеката у нашој школи је наставница математике Светлана Илић.

 

 

 

 

Online недеља 2017.

 

Ове школске године  Оnline недељу у нашој школи смо обележили предавањима ученицима шестог и седмог разреда на тему безбедности на интернету.

Приказивани су им чланци и материјали са сајтова

http://internetbezbednost.weebly.com

https://bezbedannet.wordpress.com

Дискусија о безбедности на интернету је настављена на часовима грађанског васпитања где су на наставницом Јасмином Јаворац направили паное:

 

Ученици шестог разреда су на часовима информатике и рачунарства  са наставницом Светланом Илић у online алату за прављење стрипова PIXTON учили како да направе стрип.

Један од занимњивих стрипова можете видети на адреси  https://Pixton.com/ic:3paavotp .

 

 

 

 

Тепих Сјерпинског

 Дана 29.01.2015. године у кабинету за географију, за време седмог часа у преподневој смени одржана је радионица „Израда тепиха Сјерпинског“ у којој је учествовало преко 70 ученика  (64 ученика су били предвиђени за рад у 8 група по 8 ученика из  сваког одељења од 5. до 7. разреда  и 16 ученика  8. разреда подељених у две групе али су дошли и ученици који су били заинтересовани да посматрају па су се и они укључили у израду тепиха).  Поред наставнице Светлане Илић  која  је организовала ову радионицу, учествовали су и помагали наставници: Драгана Крстић, Бранислава Јеремић, Милан Забрдац,  као и Јасмина Ђурић, педагог и  Стевица Попов, директор.

 Радионица је започетна приказом презентације којом су сви присутни укратко упознати са фракталима и самим Пројектом "Sierpinski Carpet Project", након чега је уследио практичан рад на изради тепиха, најпре друге, треће и на крају четврте итерације.

  Обзиром, да је ова радионица део међународног пројеката који је инициран и организован од стране Математичког факултета, Универзитета у Алмерији, Шпанија међу учесницима се осетио посебан ентузијазам. Ученици су били врло мотивисани и активни и радионица се одвијала у веома пријатној атмосфери што се може и видети на сликама у галерији.